Deze maand bezocht ik de Nationale Vakdag Fondsenwerving in Rotterdam. Ik wou meer inzicht krijgen in de communicatiecampagnes van de non-profit sector.

Het was een inspirerende dag. Ik luisterde naar key-notes, praatte met professionals en dienstverleners en at er, jawel, een broodje kroket.

Hoe communiceer je?

Alles stond die dag in het teken om je te helpen meer donaties te ontvangen. Hoe doe je dat? Door op de juiste manier je boodschap over te brengen. Nu, dat is dan spek naar mijn bek. Ik merkte dat de gepresenteerde technieken aansluiten bij deze van de online communicatie. Zo wordt er ook eye-tracking gebruikt om direct mailings te analyseren. Diverse bedrijven boden software voor data-analyse aan. Er was een bedrijf die obv doelgroepanalyse jou de meest geschikte adressen aanleverde (e-mail boeren maar dan offline). Ik kreeg die dag een actueel overzicht van de multi-channel benadering, evoluties en de best practices in donatiewerving.

Wat communiceer je?

De vraag waar ik het meest mee zat, is: ” Waarom voerden de fondsenwervers en de communicatiemedewerkers een strijd?”. Een professional legde het me helder uit: “Ze strijden over wat je moet communiceren. De fondsenwervers willen het probleem tonen en de communicatiemedewerkers willen hun realisaties tonen.” Daar knelde vaak het schoentje.

Get Creative

Volgens mij kan je beide afdelingen bedienen met een sterke, creatieve campagne.  Aangevuld met een goede communicatieflow en de juiste call-to-actions kan je donateurs laten meebouwen aan jouw droom.

creatieve communicatie bloeddonatie

Creatieve campagne voor bloeddonatie, uit de presentatie van Ard Lok (WWAV)

 

Advertising Agency: Provid, Kiev, Ukraine

Ook zin gekregen om jouw communicatie sterker te maken? De Bosduif helpt u graag!