Tim den Heijer en ik zaten in hetzelfde team tijdens de opleiding Behavioral Design Thinking. Hij een doorgewinterde creative in Nederland, ik een gepassioneerde communicatiestrateeg in België.

Enkele maanden na de opleiding zag ik via LinkedIn dat Tim, samen met zijn professionele partner, een innovatief reclamebureau heeft opgericht: BRAIN Creatives. Hun bureau ontwikkelt creatieve reclame- en communicatiecampagnes, geïnspireerd door wetenschap.

Ik wil weten waarom & hoe een creative een campagne ontwikkelt geïnspireerd door wetenschap.

Tijdens het Behavioral Design Fest in Amsterdam had ik de kans hem te interviewen. Wat volgde was een interessante uiteenzetting over de wereld van reclamebureaus en de toepassing van wetenschap. Hieronder het interview in een notendop.

Interview

K: Waarom heb je beslist om wetenschap als basis te gebruiken in je creatief werk?

T: Ik vind het heel gek dat als er nieuwe informatie is voor je werk dat je dan je vingers in je oren stopt. Als er nieuwe info is, dan moet je ervoor openstaan.

In de reclamewereld heb je mensen met een economische achtergrond (marketing), die heel feitelijk werken en je hebt de creatieven die kunstacademie of grafische hebben gedaan.

Je kan je baseren op data om je campagne te evalueren en beslissingen te nemen maar vaak wist je niet waarom iets werkte. Je kan het dan proberen te verklaren vanuit buikgevoel of ervaring maar dan houdt het op. Daarom is het fijn om de gedrags- en neurowetenschap erbij te halen omdat die kan duiden waarom iets wel of niet werkt. Wij halen die wetenschap erbij vanaf de briefing tot het evalueren van onze creatieve concepten. Zo zijn het B.J. Fogg model en het E.A.S.T. model bij ons heel belangrijk. Wij willen echt in de diepte gaan.

K: Staan klanten open voor deze nieuwe aanpak ?

T: Inderdaad, als je dieper wilt gaan, moet je de klant treffen die dit ook wilt doen. Daarom hebben wij een dedicated bureau opgericht.

Elk bureau heeft een signatuur met een specifieke manier van werken. Mijn voormalig bureau, waar ik creatief leidinggevende was, loste ingewikkelde problemen op voor merken. Er is vooraf al heel wat nagedacht voor de klant naar ons toekwam.

Maar nu werken we met klanten die willen beginnen met nadenken. Er is een andere propositie.

We vallen nu ook niet meer onder ‘reclamebureau’. We geven workshops, werken omtrent brandstrategie of maken de banner die je op internet ziet.  Onze rol wijzigt. De traditionele rol van het reclamebureau is uit.

Wij hebben een bordje in de tuin gezet waarop staat: “We zijn een reclamebureau die zich door de wetenschap laat inspireren.”  Mensen die dat niet zien zitten, komen gewoon niet op ons af.

K: Hoe gaan jullie nu concreet te werk?

T: We fileren de briefing aan de hand van het B.J. Fogg model en destilleren 5 inzichten die relevant zijn. Voor elk inzicht ontwikkelen we een creatieve insteek die we aftoetsen met het E.A.S.T.-model. Zo dagen we onszelf uit en kan je gans het creatieve proces aan de hand van wetenschappelijk uitganspunten doen. Hierna wordt ons concept bij de doelgroep uitgetest.

K: Nog veel succes !

Karen Soens is een communicatiestrateeg. Ze houdt van sterke koffie en dito communicatie. Ze is ervan overtuigd dat communicatie ook bottom-up moet gebeuren en ontwikkelde een Communicatie Design methodiek voor de ontwikkeling van communicatiecampagnes.  Ze werkt part-time voor LUCA, School of Arts, als onderzoeker in het   mobiliteitsproject MUV. Met haar communicatiebureau De Bosduif‘ helpt ze sociale organisaties met hun communicatie.