De dagen dat ik in een topje met spaghettibandjes recht voor de muziekboxen dans, liggen al lang achter me. Ik ben nu lief voor mijn oren en geniet van muziek op de beste plek. Dichtbij de PA-tafel.

Maar onlangs bevond ik me in een gezellige club. De muziek stond luid en ik had zo’n nood aan oordopjes. Gelukkig bood de muziekclub er aan. Heerlijk is dat! En de oordoppen waren gratis. Nog meer heerlijkheid.

Nu, eigenlijk is nooit iets gratis. There’s a catch. De oordopjes zijn gratis omdat ze een onderdeel zijn van een campagne van de Christelijke Mutualiteiten (CM). En, dikke merci aan de CM, ze hebben mijn oren beschermd.

Echter, en ja -ik weet het – hier komt de conceptbedenker in mij naar boven, de naam van jullie campagne is niet goed. Pas op, ik begrijp het wel. En het is geen ramp.

Maar…

it is so not  you CM.

Ik zie het voor me, de vergadering waarop de naam beslist wordt. “We dachten ook aan Oorgasme” Er wordt gelachen, even stilte, en dan:  “Ja, we doen eens zot. ”

OORGASME

Officieel klinkt het dan zo:

‘De campagne waarbij we jongeren willen informeren over gehoorschade – en het bijkomende feit dat ze bij ons goedzitten omdat we een deel van op maat gemaakte oordoppen terugbetalen – noemt ‘ OORGASME’ . Wink wink.

De Christelijke Mutualiteiten wil aansluiten bij de jongerencultuur, wil niet saai overkomen, wil aansluiting vinden en volgt het adagium: ‘Sex sells’…. dus oor + orgasme = oorgasme.

Et voila, een nieuwe naam is geboren.

En voor je het weet heb je een campagnewebsite vol met woorden zoals:  de Oorgasme-folder, de Oorgasme-affiches of  de oproep: ‘Volg Oorgasme op Facebook’.

Campagne geslaagd of niet?

Het is super dat de CM oordoppen verspreidt. Deze actie ligt in het verlengde van de missie van de CM (het zorgen voor) en is dus geloofwaardig. Maar de naam Oorgasme past niet bij jullie en jullie campagne.

Een campagne moet een jasje zijn dat je als gegoten past. Net zoals oordoppen op maat. Wist je trouwens dat de CM daarvan een deel terugbetaalt?