Wat is Design Thinking?

Hoe kom je tot de beste oplossing? Design Thinking is een methode om een probleem te onderzoeken en een oplossing te ontwikkeling. Het maakt dat ideeën succesvoller en echt op maat van de doelgroep zijn. Ik leerde deze methode op de Behavioural Design Academy aan. En het vormt 1 van de pijlers van Conceptburo De Bosduif bij het ontwikkelen van een communicatie ontwerp.

Er zijn verschillende fases in het design thinking proces: probleem definiëren, onderzoeken, ideeën bedenken, prototypes maken en testen. Het proces is echter nooit klaar omdat je steeds kan testen en bijsturen en dus steed bijleert. Design Thinking is een geschikte methode voor moeilijke problemen omdat je veel onderzoekt, veel probeert en zodoende meer inzicht krijgt in het probleem en dus ook de oplossing.

De perfecte methode

De Bosduif laat zich inspireren door Design Thinking want

  • de doelgroep staat centraal
  • gans de organisatie is betrokken

Veel te vaak worden communicatiecampagnes ontwikkeld die de doelgroep niet raken. Zie ook mijn vorig blogpost ‘Communiceer op maat van je doelgroep’ . De doelgroep moet mee aan de ontwerptafel zitten. Betrek hen actief.

De Bosduif vindt het belangrijk dat het  de kennis van gans de organisatie gebruikt bij het ontwerpen van communicatie. Daarom hanteert zij co-creatiesessies om de communicatie te ontwerpen. Niet enkel de verantwoordelijken, maar ook de mensen in het veld, aan de receptie, leveranciers,… hebben waardevolle inzichten die je campagne naar een hoger niveau zal tillen. Dit is 1 van de technieken die Design Thinking mogelijk maakt.

Daarom kies je voor Communicatie Design

Bij Communicatie Design® staat de ontvanger centraal en niet de zender.

  • Het ontwerpproces is stapsgewijs
  • Het brengt creatieve ideeën naar boven
  • Het plaatst mensen die je wilt bereiken in het middelpunt.

Het resultaat is een communicatiecampagne op maat van je doelgroep. Je vindt de juiste woorden, de juiste vorm en informatieflow om je boodschap over te brengen.

Zin om Communicatie Design in te zetten voor je volgende communicatiecampagne? Contacteer Karen@debosduif voor een vrijblijvende inleiding tot het traject.