“It is I, Leclerc”

Hoe hou je de vinger aan de pols bij je doelgroep? Door deel te nemen aan een studiedag gericht naar je doelgroep. Met veel plezier was ik te gast op Publiek 18, een inspiratiedag voor social profit en overheid . Een schot in de roos om mijn doelgroep beter te leren kennen.

Het was natuurlijk heerlijk vertoeven tussen ‘mijn’ doelgroep. Ik hoorde hun verzuchtingen bij diverse presentaties, waar de knelpunten zitten bij communicatie ( te kort aan tijd, tijd en tijd) en hoe bereid ze zijn zichzelf te vernieuwen via communicatie.

Communicatie tips

Tijdens deze dag krijg je een overzicht van de tendensen in communicatie voor social profit en overheid. Buzzwords zoals ‘digitale transformatie‘ werden uitgelegd. Wat betekent dit concreet? Hoe ga je als communicatiemedewerker hiermee om? Rosemie Callewaert gaf hierover een heldere en geruststellende presentatie. Want de technologische transformatie is enorm. Hoe moet je als kleine organisatie je hierrond organiseren? Rosemie schreef er ook een korte blogpost over.

Ik keek vooral uit naar de presentatie van Eric Goubin. Hij is een referentiepunt als het gaat om communicatie voor social profit & overheid. Hij schreef het boek ‘tante Mariette en haar fiets’.

Ik sprak hem vorig jaar toen ik met het idee rondliep om  Conceptburo De Bosduif op te richten. Zou het werken? Een communicatieburo voor ‘de goede zaak’? Is er nood aan begeleiding om communicatie te ontwerpen mét je doelgroep, niet voor je doelgroep? Is het een meerwaarde om als extern persoon de communicatie van een organisatie onder de loep te nemen en af te toetsen aan de doelstelling & waarden?

Ook nu weer gaf Eric me de bevestiging die ik nodig had.

Ik zag talrijke voorbeelden van organisaties en overheden die hun communicatie aanpassen zodat ze communicatiedoelen effectief bereiken. De twee gouden tips:

  • Ken eerst en vooral het antwoord op ‘Wat wil je bereiken met je communicatie en bij wie?’
  • Gebruik tussenpersonen of organisaties die al in nauw contact staan met je doelgroep voor je communicatie.

Vooral bij die laatste tip gaat mijn hart sneller slaan.  Het is het sociologische mechanisme van beïnvloeding, materie waarin ik me graag verdiep. Maar het is ook een aanpak die heel wat onderzoek vergt en tijd inneemt. Maar volgens mij de belangrijkste stap in het bereiken van je doelgroep.

De quote die bleef plakken

De laatste presentatie die ik volgde, was er 1 van van Démos. De titel luidde: ‘Communicatie voor meer diversiteit’.  Als je om je heen kijkt, zie je dat communicatie veelal gericht is op een mainstream massa. Wat de maatschappij natuurlijk net niet is. Dus wou ik wel weten hoe je dit kan doorbreken.

De quote die ik opving en die me verder stuwt bij het ontwerpen van communicatie:

“Er bestaan geen moeilijk bereikbare doelgroepen, alleen moeilijk bereikbare organisaties’.

Als dat geen kluif is om op te kauwen!

Het proces

Communicatie is een voortdurend proces dat je beetje bij beetje kan bijsturen. Maar er bestaan richtlijnen die je helpen. En bovenal: als organisatie ken jij je doelgroep het best. Het is enkel een kwestie om de juiste communicatie aanpak te vinden.

Wat is jouw uitdaging bij het bereiken van je doelgroep? Ik hoor het graag! Contacteer me op karen@debosduif.com