Wat zijn de voorwaarden voor een goede co-creatiesessie? En kan zo’n sessie jouw organisatie helpen bij het ontwikkelen & lanceren van een campagne? Ik ben overtuigd van wel, maar beslist u vooral zelf.

Ik nam deel aan een 2-daagse workshop over verschillende co-creatie methodes o.l.v. Judith Veenkamp, concept developer bij WAAG. WAAG heeft veel ervaring in het begeleiden van nieuw samengestelde groepen die  oplossingen bedenken voor uitdagingen waar gemeenschappen mee worden geconfronteerd.

Judith en ik delen een passie voor bottom-up oplossingen.

Ik wil van haar weten wat de beste voorwaarden en de strategische gevolgen zijn van een co-creatiesessie.

Tijdens een Skypecall gingen we dieper in op de meerwaarde van zo’n sessie voor je communicatie. Hieronder het interview in een notendop.

Interview Judith Veenkamp

K: Waaraan moet een organisatie voldoen om een co-creatiesessie in te richten? 

J: Een co-creatiesessie is een blanco blad. Samen gaat men op zoek naar wat de ideale oplossing zou kunnen zijn voor vragen en problemen in de organisatie, projecten, werking, …

Vertrouwen hebben in het proces is essentieel. Het beslissingsproces wordt helemaal opengegooid. Men moet vertrouwen hebben de oplossingen die eruit komen. Men mag niet vooraf te sturen naar bepaalde oplossingen en gewoon wat draagvlak creëren.

De uitkomst van de co-creatiesessie heeft een invloed op wat erna concreet moet gebeuren. Natuurlijk zijn middelen en tijd beperkt voor een organisatie. Hiermee hou je rekening door de juiste technieken te kiezen in zo’n sessie.

De Bosduif: Wie moet deelnemen aan een co-creatiesessie? 

J: Ik ben voorstander van zoveel mogelijk diversiteit in de groep omdat iedereen een andere blik heeft, een andere expertise. Het gaat vaak over een zicht te krijgen op het groter plaatje dus is het relevant om het gesprek te verrijken met diverse deelnemers.

Heel belangrijk hierbij is hoe de sessie op voorhand gekaderd wordt om die gelijkheid tussen diverse deelnemers te verkrijgen en hoe de opdracht gepresenteerd wordt in zo’n sessie.

Elke deelnemer in de sessie is gelijkwaardig en heeft zijn eigen expertise omtrent het thema. Bij co-creatie plaatst men bewust alle deelnemers op hetzelfde niveau.

De Bosduif: Is co-creatie een meerwaarde om je communicatie sterker te maken?

J: Zeker! Communicatie kan geen slecht product of dients verkopen. Het is logisch dat men kritische vragen stelt over wat men probeert te communiceren, voor wie dat is en of er behoefte aan is. Communicatie is niet alleen maar een leuk foldertje maken, verspreiden en de rest gebeurt vanzelf. Het kan ook zijn, dat een behoefte van de doelgroep ergens anders ligt. Tijdens een co-creatiesessie komen deze elementen naar boven. Als het niet matcht dan kan communicatie dit niet oplossen voor een organisatie.

De Bosduif: Nog veel succes !

Een co-creatiesessie is steeds een onderdeel in de opmaak van een communicatie campagne bij De Bosduif. Wil je meer weten over deze aanpak? Lees dan zeker Design Thinking toepassen op communicatie , co-creatie als essentieel onderdeel van communicatie design en communicatie op maat van je doelgroep