Die blik. Ik ga het nooit vergeten. Toen ik nog als e-commerce coördinator werkte voor een groot bedrijf.

De verslagenheid in de ogen van de marketingdirecteur nadat een collega hem met de neus op de feiten drukte. Het vuur in zijn ogen bij de presentatie van de nieuwe jaarbrochure was met 1 ijskoude opmerking geblust. Want hoe mooi de brochure er ook uitzag, het kon nooit gerealiseerd worden. Het was technisch onmogelijk.

Met open mond bekeek ik het schouwspel. Alle tijds- en geldinvestering werd in de vuilbak  gekieperd door een terechte opmerking van de technisch medewerkster. Er werd geen rekening gehouden met de achterliggende databank die input gaf voor de brochure. Zij had de expertise want zij typte alle informatie voor de brochure in die databank. Zij had inzicht in het proces. Maar niemand van de marketing- en communicatieafdeling had haar geconsulteerd en meegenomen in het ontwerpproces voor het nieuwe communicatiemateriaal.

Mijn besluit stond vast. Met mijn nieuwe bedrijf De Bosduif zou ik communicatiecampagnes op een andere manier ontwerpen. Er zit zoveel kennis in een organisatie. De Bosduif wil die kennis optimaal gebruiken bij het ontwerpen van communicatie. Het overleg mag niet beperkt blijven tot 1 afdeling en een extern reclamebureau. Er moet maximaal ingezet worden op de middelen waarover een organisatie beschikt, inclusief zijn werknemers, vrijwilligers én klanten. Zij hebben zoveel kennis en ideeën dat het zonde is om dat te laten liggen. Meer nog, het zal je geld en tijd opleveren.

Maar hoe doe je dat?

Er zijn verschillende technieken om die kennis te verzamelen. Zo kan je interviews afnemen en input verzamelen. Ikzelf ben fan van co-creatiesessies.

Tijdens co-creatiesessies verzamel je ideeën en informatie op een ongedwongen maar gerichte manier. Het levert je input op die je helpt bij het ontwerpen van je communicatie. Je kan ernaar teruggrijpen, ook later in het jaar. Je hebt inspiratie en richtlijnen hoe je als organisatie zelf je communicatie kan verbeteren. Je bespaart geld.

Bovenal is een co-creatiesessie een moment waarbij je luistert en waar deelnemers gehoord worden. En dat geeft een goed gevoel. Tijdens zo’n sessie zet je ook effectief stappen vooruit en neem je in groep beslissingen die gedragen worden. Het resultaat is een veel vlottere uitwerking van je communicatieprojecten. Dus op lange termijn bespaar je tijd.

Wil je weten of een co-creatiesessie een stap vooruit kan zijn in jouw organisatie? Contacteer karen@debosduif.com en ontdek het potentieel van een co-creatiesessie op maat.